Centrale termice
A.Centrale termice în condensare se deosebesc de cele clasice prin consumul redus de energie.
Acestea produc cantități de emisii mult mai reduse comparativ cu centralele clasice.
Prin arderea unui m3 de gaz natural se produc teoretic cca. 1,6 kg de apă sub formă de vapori, iar prin arderea unui kg de combustibil lichid cca. 1,1 kg.
Aceastaeste cca .12 % din puterea calorifică superioară a gazului metan, respectiv de cca. 6 % puterea calorifică superioară a combustibilului lichid.
În practică, cantitățile de condensat obținute sunt ceva mai mici, de cca. 1 kg la 1 m3N de gaz natural.
Această căldură poate fi recuperată condensând acești vapori de apă.
Gradul de condensare depinde de construcția și regimul de funcționare al centralei.
B. Centrală termică de perete cu condensare.
Un cazan cu condensare este un cazan care răcește gazele de ardere evacuat în atmosferă până sub temperatura punctului de rouă
Pentru gazele provenite din arderea gazului natural este de 57 °C, condensând cât mai mult din vaporii de apă din aceste gaze și recuperând căldura lor latentă de vaporizare.
La centralele din a doua generație cele două schimbătoare (principal și de condensare) sunt integrate într-o singură unitate.
Aceste centrale lucrează cel mai bine la temperaturi scăzute ale agentului termic, de 40 °C (tur) / 30 °C (retur), dar sunt eficiente până la temperaturi de retur de 60 °C.
Datorită temperaturii reduse la care sunt evacuate gazele de ardere, tirajul coșului este de obicei insuficient.
Apa rezultată din condensarea vaporilor din gazele provenite din arderea gazului natural este ușor acidă, cu un pH de cca. 4
Cea provenită din arderea combustibilului lichid este puternic acidă, cu un pH de cca. și trebuie evacuată separat la canal.